GDO Nedir, Yararları ve Zararları Nelerdir ?

Genetiği değiştirilmiş organizmaların kısaltması olan GDO’lar birçok tartışmaya maruz kalmaktadır. Dünya da GDO tohumları yetiştirilen tüm mısır (mısır), pamuk ve soyaların % 90’ından fazlasını ekmekte kullanılır, bu da yediğiniz yiyeceklerin çoğunun GDO içerdiği anlamına gelir.

Önemli kuruluşların ve araştırmaların çoğu GDO’lu gıdaların güvenli ve sürdürülebilir olduğunu öne sürse de, bazı bilim insanları sağlığınıza ve çevreye zarar verebileceğini iddia ediyor.

Bu makale GDO’ların ne olduğunu açıklamaya yardımcı olur, yararları ve zararları hakkında dengeli bir açıklama sağlar ve GDO’lu yiyeceklerin nasıl tanımlanacağı konusunda rehberlik eder.


GDO  Nedir?

Genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelen “GDO”, DNA’sı genetik mühendisliği teknolojisi kullanılarak değiştirilmiş herhangi bir organizmayı ifade eder.

Seçici üreme yoluyla gıdalara doğal olarak arzu edilen özellikler vermek mümkün olsa da, bu süreç birçok nesil alır. Ayrıca, yetiştiriciler hangi genetik değişimin yeni bir özelliğe yol açtığını belirlemek için mücadele edebilirler.

Genetik modifikasyon, bitkiye istenen özel özelliği veren bilimsel teknikler kullanarak bu süreci önemli ölçüde hızlandırır.

Örneğin, en yaygın GDO ürünlerinden biri , böcek ilacı Bt toksini üretmek için genetik olarak modifiye edilmiş Bt mısırdır . Bu toksini yaparak, mısır zararlılara karşı koyabilir ve pestisit ihtiyacını azaltır.

GDO bitkileri Dünya genelinde inanılmaz derecede yaygındır, soya, pamuk ve mısırın en az % 90’ı genetik tekniklerle yetiştirilmektedir.

Aslında, süpermarketlerdeki yiyeceklerin % 80’inin genetik olarak değiştirilmiş ürünlerden gelen bileşenler içerdiği tahmin edilmektedir.

GDO bitkileri çiftçiliği çok daha kolay hale getirirken, çevre üzerindeki potansiyel etkileri ve insan tüketimi için güvenlikleri  tartışmalıdır.

ÖZET OLARAK;

GDO genetik mühendisliği teknikleri kullanılarak yapılmış gıda maddeleridir.Dünya genelinde yetiştirilen soya, pamuk ve mısırın % 90’ını oluştururlar ve insan tüketimi için güvenli kabul edilirler.


GDO’lu Yiyeceklerin Avantajları;

GDO’lu gıdalar yetiştiriciye ve tüketiciye çeşitli avantajlar sunabilir.

Yeni başlayanlar için, birçok GDO ürünü, onları zararlılara ve böceklere karşı koruyan bir geni ifade etmek için genetik olarak modifiye edilmiştir.

Örneğin, Bt geni genellikle genetik olarak mısır, pamuk ve soya fasulyesi gibi mahsullere dönüştürülür . Bacillus thuringiensis olarak bilinen doğal olarak oluşan bir bakteriden gelir .

Bu gen, GDO bitkilerine doğal bir direnç veren birkaç zararlı ve böcek için toksik olan bir protein üretir. Bu nedenle, GDO bitkilerinin sıklıkla zararlı pestisitlere maruz kalmasına gerek yoktur.

Diğer GDO bitkileri, kuraklık gibi stresli koşullarda hayatta kalmalarına yardımcı olan genlerle modifiye edilmiştir ve yanıklar gibi hastalıklara direnerek çiftçiler için daha yüksek bir verim elde edilmesini sağlar.

Ayrıca, mevcut araştırmalar GDO’lu gıdaların tüketim için güvenli olduğunu göstermektedir.

ÖZET

GDO’lu yiyecekler çiftçilerin büyümesi için daha kolay ve daha az maliyetlidir, bu da onları tüketici için daha ucuz hale getirir. GDO teknikleri aynı zamanda gıdaların besinlerini, lezzetini ve görünümünü de artı yönde etkileyebilir.


GDO’lu Ürünler Nasıl Anlaşılır;

GDO’lu yiyecekler tüketim için güvenli görünse bile, bazı insanlar onlardan kaçınmak ister. Süpermarketinizdeki yiyeceklerin çoğu GDO’lu ürünlerle yapıldığından, yine de bu zordur.

Dünya da yetiştirilen ve satılan GDO bitkileri arasında mısır, soya fasulyesi, kanola, şeker pancarı, yonca, pamuk, patates , papaya, yaz kabağı ve birkaç elma çeşidi yer almaktadır.

Dünya’da şu anda GDO’lu gıdaların etiketlenmesini zorunlu kılan hiçbir düzenleme yoktur.

Şu anda, bazı gıdalar, ürünün GDO içermediğini gösteren üçüncü taraf bir “GDO dışı proje doğrulanmış” etiketine sahip olabilir. Ancak, bu etiket isteğe bağlıdır.


GDO’lar genetik teknikler kullanılarak değiştirilmiş gıdalardır. Yerel süpermarketteki yiyeceklerin çoğu GDO bileşenleri içerir, çünkü çiftçiler için daha kolay ve daha uygun maliyetlidir, bu da onları tüketici için daha ucuz hale getirir.

Dünya da genel olarak GDO teknikleri kullanılarak yetiştirilen gıdalar arasında mısır , soya fasulyesi, kanola, şeker pancarı, yonca, pamuk, patates, papaya, yaz kabağı ve birkaç elma çeşidi bulunur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir