Hamileyken Koronavirüs Olmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik süreci son derece heyecan verici ve stresli bir zaman dilimidir. Zihniniz içerisinde çok fazla sayıda soru ve endişe yer alabilir. Peki hamilelik döneminde koronavirüs olmak bebeğe zarar verir mi, korona sürecinde hamilelik hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazımız da sizlerle…

2019 yılının başlarında yeni bir virüs dünya sahnesine çıktı ve hızlı bir şekilde yayıldı: COVID-19 solunum hastalığından sorumlu yeni bir koronavirüs. COVID-19, henüz iyi çalışılmamış yeni bir hastalıktır. Hamile kadınları ve gelişmekte olan bebeklerini nasıl etkilediği kesin olarak bilinmemektedir.

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, yeni koronavirüs hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için bu makalemizde hazırladık.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüs hem insanlarda hem de hayvanlarda dolaşan ve soğuk algınlığından daha ciddi solunum yolu hastalıklarına kadar her şeye neden olabilen bir virüs ailesidir.

2019’un sonlarında, Çin’in Wuhan kentinde insanlarda şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) adı verilen yeni bir koronavirüs ortaya çıktı. Uzmanlar virüsün nasıl ortaya çıktığından veya yayıldığından tam olarak emin değiller, ancak bir hayvanla temastan insanlara bulaşmış olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Virüs, COVID-19 adı verilen bir solunum hastalığına neden olur.

Önemli; Koronavirüs ile ilgili daha çok bilgi için tıklayınız…


Hamileler de Koronavirüs Belirtileri Nelerdir ?

COVID-19, esas olarak bir solunum hastalığıdır. Belirtiler tipik olarak yeni koronavirüse maruz kaldıktan 2 ila 14 gün sonra ortaya çıkar. Çin’de COVID-19 edinen kişilerden elde edilen veriler, 4 günlük bir medyan inkübasyon süresi buldu . Hamile olsanız da olmasanız da en yaygın belirtiler şunlardır:

-öksürük
-ateş
-nefes darlığı
-yorgunluk

Hamile Kadınalrda Koronavirüs Belirtileri

Diğer semptomlar şunları içerir:

-Bazen tekrarlanan titremeyle birlikte ortaya çıkabilen titreme
-boğaz ağrısı
-baş ağrısı
-koku veya tat kaybı
-kas ağrıları ve ağrıları

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz ve hamileyseniz doktorunuz ile görüşmelisiniz.


Hamile kadınlar virüse daha duyarlı mıdır?

Virüs kapsamlı bir şekilde incelenmediği için henüz böyle bir soruya kesin cevaplar vermek yanlış olacaktır.

Fakat Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hamile kadınların grip gibi her türlü solunum yolu enfeksiyonuna diğerlerinden daha duyarlı olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni kısmen hamileliğin bağışıklık sisteminizi değiştirmesi ve kısmen de hamileliğin akciğerlerinizi ve kalbinizi etkileme şeklinden kaynaklanmaktadır.


Virüs hamilelik veya doğum sırasında bebeğime geçebilir mi?

COVID-19, esas olarak damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşan bir hastalıktır (enfekte olmuş kişilerin öksürük ve hapşırıklarını düşünün). Bebeğiniz bu tür damlacıklara ancak doğumdan sonra maruz kalabilir.

=>Doğum sırasında COVID-19’um varsa sezaryene ihtiyacım olacak mı?

Bebeğinizi vajinal yolla mı yoksa sezaryen ile mi doğuracağınız, yalnızca COVID-19’a sahip olup olmadığınıza değil, birçok faktöre bağlı olacaktır.

Fakat uzmanlar vajinal doğum için uygunsanız  ciddi bir virüs nedeniyle zaten zayıflamış bir vücuda ameliyat yapmak ek komplikasyonlara neden olabileceği için normal doğum tercih edilecektir.

=> Koronavirüs anne sütünden geçebilir mi?

Koronavirüs ile emziren kadınlar üzerinde yapılan birkaç çalışmada, cevap hayır gibi görünüyor. Ancak uzmanlar, hiçbir risk olmadığını kesin olarak söylemeden önce daha fazla araştırma yapılması gerektiği konusunda uyarıyor.

COVID-19’a sahip yeni bir anne iseniz (veya olabileceğinden şüpheleniyorsanız), emzirmenin artıları ve eksileri hakkında doktorunuzla konuşun. Emzirmeye karar verirseniz, aşağıdakileri yaparak bebeğinizin virüse maruz kalmasını sınırlandırmaya yardımcı olabilirsiniz:

-Yüz maskesi takmak
-Bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkamak; tırnaklarınızın altına ve parmaklarınızın arasına girdiğinizden emin olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir