Kawasaki Hastalığı Nedir; Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kawasaki hastalığı (KD) veya mukokutanöz lenf nodu sendromu, arterlerde, damarlarda ve kılcal damarlarda iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Ayrıca lenf düğümlerinizi de etkiler ve burnunuzda, ağzınızda ve boğazınızda semptomlara neden olur. Çocuklarda kalp hastalığının en yaygın nedenidir.

Kawasaki Hastalığı tüm ırksal ve etnik kökenlerden çocukları ve gençleri etkileyebilir. Çoğu durumda, çocuklar tedaviden birkaç gün sonra ciddi bir sorun olmadan iyileşir. Nüksler nadirdir. Tedavi edilmezse KD ciddi kalp hastalığına yol açabilir. KD ve bu durumun nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kawasaki hastalığının belirtileri nelerdir?

Kawasaki hastalığı, semptom belirtileri ve bulguları ile aşamalar halinde ortaya çıkar. Durum kış sonu ve ilkbaharda ortaya çıkma eğilimindedir.

Erken aşamalar, İki haftaya kadar sürebilen erken belirtiler şunları içerebilir:

Beş veya daha fazla gün devam eden yüksek ateş
Gövde ve kasıkta döküntü
Kan çanağı gözler
Parlak kırmızı, şişmiş dudaklar
Kırmızı lekelerle parlak ve parlak görünen dil
Şişmiş lenf düğümleri
Şişmiş eller ve ayaklar
Kırmızı avuç içi ve ayak tabanı
Bu süre zarfında kalp problemleri de ortaya çıkabilir.

Geç aşamalar

Daha sonraki semptomlar ateşten sonraki iki hafta içinde başlar. Çocuğunuzun ellerindeki ve ayaklarındaki cilt soyulmaya başlayabilir ve tabakalar halinde çıkabilir. Bazı çocuklar da geçici artrit veya eklem ağrısı geliştirebilir.

Diğer belirti ve semptomlar şunları içerir:

Karın ağrısı
Kusma
İshal
Safra kesesi büyümesi
Geçici işitme kaybı

Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzu arayın. 1 yaşından küçük veya 5 yaşından büyük çocukların eksik semptom gösterme olasılığı daha yüksektir. Bu çocuklar, kalp hastalığı komplikasyonları riski yüksek olan KD vakalarının yüzde 25’ini oluşturmaktadır.

Kawasaki hastalığına ne sebep olur?

Kawasaki hastalığının kesin nedeni hala bilinmemektedir. Araştırmacılar spekülasyon genetik ve çevresel faktörler bir karışımı KD neden olabilir. Bunun nedeni KD’nin belirli mevsimlerde meydana gelmesi ve Asya kökenli çocukları etkileme eğiliminde olması olabilir.

Risk faktörleri

Kawasaki hastalığı en çok çocuklarda, özellikle Asya kökenli olanlarda görülür. Araştırmacılar hastalığı miras alabileceğinize inanmıyor, ancak ailelerde risk faktörleri artma eğilimindedir. KD olan birisinin kardeşlerinin hastalığa yakalanma olasılığı 10 kat daha fazladır.

Kawasaki hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kawasaki hastalığı için spesifik bir test yoktur. Bir çocuk doktoru çocuğun semptomlarını dikkate alacak ve aşağıdaki gibi benzer semptomlara sahip hastalıkları ekarte edecektir:

Ateş, titreme ve boğaz ağrısına neden olan bakteriyel bir enfeksiyon
Eklem ağrısı ve iltihaplanmaya neden olan kronik bir hastalık
Kızamık
Toksik şok sendromu
İdiyopatik çocuk artriti
Çocuk civa zehirlenmesi
Tıbbi reaksiyon
Benekli ateş, kene kaynaklı bir hastalık

Kawasaki hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kawasaki hastalığı teşhisi konan çocuklar kalp hasarını önlemek için hemen tedaviye başlamalıdır.

Kawasaki hastalığı için birinci basamak tedavi, ateşten sonraki 10 gün içinde 12 saat boyunca antikorların (intravenöz immünoglobulin) infüzyonunu ve sonraki dört gün boyunca günlük aspirin dozunu içerir. Çocuğun kanın pıhtılaşmasını önlemek için ateş geçtikten sonra altı ila sekiz hafta boyunca daha düşük dozlarda aspirin almaya devam etmesi gerekebilir.

Çalışmalar ayrıca ateşin beşinci gününden önce verildiğinde tedaviye daha yüksek bir direnç oranı bildirmektedir .

Bazı çocuklar tıkalı bir arteri veya kalp krizini önlemek için daha uzun tedavi süresi gerektirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir