Meyan Kökü Nedir; Faydaları ve Zararları

Dünyanın en eski bitkisel ilaçlarından biri olarak kabul edilen meyan kökü, meyan bitkisinin kökünden gelir.

Batı Asya ve Güney Avrupa’ya özgü meyan kökü uzun süredir çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu kadar eski tarihe rağmen, kullanımlarının sadece bir kısmı bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir. Ayrıca meyan kökü birçok sağlık riski taşıyabilir.

Bu makalede meyan kökü kullanımı, formları, yararları, yan etkileri ve önerilen dozu incelenmektedir.

Meyan Kökü


Meyan kökü Kullanım Şekli Nasıldır ?

Meyanın tıbbi kullanımı, kökün firavunlar için tatlı bir içecek haline getirildiği eski Mısır’a kadar uzanır.

Ayrıca, geleneksel Çin, Orta Doğu ve Yunan ilaçlarında, mide rahatsızlığını hafifletmek, iltihabı azaltmak ve üst solunum problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır.

Bugün, birçok insan mide ekşimesi, asit reflü, öksürükler, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar gibi hastalıkları tedavi etmek için meyan kökü kullanır. Bir kapsül veya sıvı takviyesi olarak düzenli olarak bulunur.

Ek olarak, meyan çayının boğaz ağrısını yatıştırdığı söylenirken , topikal jellerin akne veya egzama gibi cilt koşullarını tedavi ettiği iddia edilir.

Dahası meyan kökü bazı yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılır.

Şaşırtıcı bir şekilde, birçok meyan kökü şekeri, meyan kökü ile değil, benzer bir tada sahip olan anason bitkisinden esansiyel bir yağ olan anason yağı ile lezzetlendirilir.


Meyan Kökü Bitki bileşikleri

Yüzlerce bitki bileşiği içermekle birlikte, meyan kökü birincil aktif bileşiği glisirizindir.

Glycyrrhizin, kökün tatlı tadını, ayrıca antioksidan , anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinden sorumludur.

ÖZET

Meyan kökü hem aroma maddesi hem de tıbbi tedavi olarak kullanılır. Çaylar, kapsüller, sıvılar ve hatta topikal jeller de dahil olmak üzere birçok formda gelir.


Meyan Kökü Faydaları;

Cilt Sorunlarına Yardımcı Olabilir;

Meyan kökü, antibakteriyel ve antiviral etkiler gösteren 300’den fazla bileşik içerir. Meyan kökü ekstresi, akne ve egzama dahil olmak üzere çeşitli cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılır .

60 yetişkinde yapılan 2 haftalık bir çalışmada, meyan kökü ekstraktı içeren topikal bir jel uygulanması egzamayı önemli ölçüde iyileştirdi.

Asit reflü ve hazımsızlığı azaltabilir

Meyan kökü ekstresi genellikle asit reflü , hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi semptomları hafifletmek için kullanılır .

Hazımsızlığı olan 50 yetişkinde yapılan 30 günlük bir çalışmada, günde 2 kez 75 mg’lık bir meyan kapsülü almak, bir plaseboya kıyasla semptomlarda önemli iyileşmelerle sonuçlandı.

Bu sonuçlar umut verici olsa da, daha büyük çalışmalar gereklidir.

Peptik ülserlerin tedavisinde yardımcı olabilir

Peptik ülserler, midede, yemek borusunda veya ince bağırsakta gelişen ağrılı yaralardır.  Meyan kökü ekstresi peptik ülserlerin tedavisinde yardımcı olabilir .

Antikanser özelliklerine sahip olabilir

Antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan çok sayıda bitki bileşiği içeriğinden dolayı, meyan kökü ekstresi, belirli kanser türlerine karşı koruyucu etkileri nedeniyle incelenmiştir.

Özellikle meyan özü ve bileşikleri cilt, meme, kolorektal ve prostat kanserlerinde hücre büyümesini yavaşlatma veya önleme ile bağlantılıdır.

Araştırma test tüpleri ve hayvanlar ile sınırlı olduğundan, insan kanserleri üzerindeki etkileri bilinmemektedir.

Diğer Faydaları;

Meyan kökü ekstresi diğer birkaç potansiyel faydaya bağlıdır. Olabilir:

Diyabete yardım; Sıçanlarda yapılan 60 günlük bir çalışmada, günlük meyan kökü ekstresi alımı, kan şekeri seviyelerinde ve böbrek sağlığında önemli iyileşmelere neden oldu. Bu etki insanlarda doğrulanmamıştır
Menopoz semptomlarını Azaltabilir; Meyan kökü ekstresi, menopoz sırasında ateş basması için bir tedavi olarak önerilmiştir.
Kilo kaybını Artırır; Bazı çalışmalar, meyan kökü ekstresinin vücut kitle indeksini (BMI) düşürdüğünü ve kilo kaybını desteklediğini göstermektedir. Ancak, diğer çalışmalar kilo üzerinde herhangi bir etki bulamadı.

ÖZET

Meyan kökü güçlü antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal etkilere sahip olabilir. Araştırmalar, sonuç olarak, diğer faydaların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletebileceğini, ülserleri tedavi edebileceğini ve sindirime yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.


Meyan Kökü yan etkiler ve önlemler;

Meyan kökü genellikle gıdalarda kullanım için güvenli olarak kabul edilmiştir. Yüksek dozlar olumsuz etkiler yaratabilir ve belirli sağlık koşullarına sahip kişiler doktor tavsiyesi olmadan kullanmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir