Boğaz Ağrısı İçin Evde Uygulayabileceğiniz 10 Tedavi Yöntemi

Yaşamınız boyunca muhtemelen boğaz ağrısının belirtilerini deneyimlemişsinizdir. Kaşıntı, gıcık ve yanma hiç bir şekilde eğlenceli değildir. Özellikle de soğuk algınlığı veya daha ciddi bir virüsün diğer semptomları eşlik ediyorsa boğaz ağrısı hayattan soğutucu bir durum haline gelebilir.

Bununla birlikte, çoğu durumda, hemen doktorunuza koşmadan rahatlama yolunu evde bulabilirsiniz. Boğaz ağrısı yaşadığınızda kendinizi daha iyi hissetmenin 10 yolu:

Tuzlu su gargarası
Pastiller
Tezgah üstü (OTC) ağrı kesici
Bal
Adaçayı
Hidrasyon (sıvı desteği)
Nemlendirici
Buhar banyosu
Başını kaldır
Antibiyotikler

1.Tuzlu su ile gargara

Ilık tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Tuz, mukusu şişmiş, iltihaplı dokunuzdan çeker ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur. Tuz gargarasını her gün birkaç kez tekrarlayın.

2.Pastil Kullanabilirsiniz

Bazı reçetesiz boğaz pastilleri, boğazınızdaki dokuyu hafifçe uyuşturabilen bir bileşen olan mentol içerir. Bu size yanma ve ağrı hissinden geçici olarak rahatlama sağlayabilir.

Küçük çocuklara pastil vermekten kaçının. Boğulma tehlikesi olabilir.

3. Ağrı kesici deneyin

Virüslerin çoğu boğaz ağrısına neden olur. Virüsler, sadece bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilemez.

İbuprofen (Advil, Motrin IB) veya naproksen (Aleve) gibi OTC steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) boğazınızdaki iltihabı ve şişmeyi azaltabilir. Ayrıca ağrı veya gıcığıda giderebilirler.

4. Bal Boğaz Ağrınıza İyi Gelecektir

Balla tatlandırılmış ılık çay, tahriş olmuş boğazınızı yatıştırmaya yardımcı olabilir. Çay ayrıca, boğaz ağrısının tedavisinde bir başka önemli adım olan sizi nemlendirir. Bir sonraki boğaz ağrısı gıdıklamaya başladığında bir fincan demleyin.

Antibakteriyel, ağrı kesici ve zengin antioksidan kaynağı olarak hizmet eden ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan yeşil bir çay seçmeyi düşünebilirsiniz.

5. Adaçayı

Adaçayı’nın boğaz ağrısına iyi geldiği kanıtlanmış bir durumdur. Bir fincan adaçayı içmek boğazınızı gerçekten yumuşatacaktır.

6. Sulu kalın

Sulu kalmak boğaz ağrısının önemli bir parçasıdır. Susuz kaldığınızda, vücudunuz boğazınızı doğal olarak yağlanmış tutmak için yeterli tükürük ve mukus üretemez. Bu şişlik ve iltihabı daha da kötüleştirecektir.

Sıcak çay veya sıcak çorba, zaten hassas olan boğazınızı yakabilir ve sorunu daha da kötüleştirebilir.

7. Nemlendirici kullanın

Nemli havada nefes almak, burnunuzdaki ve boğazınızdaki şişmiş dokuyu yatıştırmaya yardımcı olabilir. Odanızdaki nem miktarını artırmak için serin bir nemlendirici açın. Çoğu perakendeciden nemlendirici satın alabilirsiniz.

8. Buharlı Bir Duş Alın

Bir nemlendiriciniz yoksa, yine de nemli havadan rahatlayabilirsiniz. Şişmeyi azaltmak ve boğaz ağrısını hafifletmek için ılık bir duştan buharı soluyun.

Lavaboya çok sıcak su akıtarak da buhar oluşturabilirsiniz. Başınızın üzerine bir havlu sürün ve buharı solumak için lavaboya yaslanın. Birkaç dakika boyunca derin nefes almaya devam edin ve boğaz ağrınızı hafifletmek için gerektiği kadar tekrarlayın.

Evinizdeki nemi artırmak için 30 dakika boyunca ocaktaki bir tencereye biraz su kaynatmayı deneyebilirsiniz.

9. Başınızı kaldırın

Boğaz ağrısı ile tıkanıklık geldiğinde, başınızın altına bir veya iki yastık daha koyun. Ekstra yükseklik daha kolay nefes almanıza yardımcı olacaktır. Tıkanıklığınız rahatladığında, ağzı açıkken uyumak zorunda kalmazsınız, bu da boğazınızı kurutabilir ve daha da incinmesine neden olabilir.

10. Doktor Tavsiyesi ile Antibiyotik Kullanın

Boğaz ağrınız kaybolmazsa, kötüleşirse veya ateş çekiyorsanız, doktorunuza danışın. Bir antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir.

Doktorunuz bir antibiyotik reçete ediyorsa ve kullandıktan sonra belirtileriniz kaybolsa ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlasanız bile ilacı almayı bırakmayın. Antibiyotiğin durdurulması sizi yeniden enfekte etmek için bazı bakterileri geride bırakabilir ve hayatta kalan bu bakteriler artık antibiyotiğe cevap vermeyebilir.

İlgili İçerik; Meşe Kabuğu Nedir? Faydaları, Yan Etkileri ve Daha Fazlası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir